Deze blog behandelt de tools en technieken die ons helpen om productiever, gezonder en bewuster te leven

Hoe ik mijn financiën van 2020 heb geanalyseerd

Financien-2020

Het kalenderjaar 2020 is al een tijdje voorbij. Waar menig persoon vooruit kijkt naar wat 2021 zal brengen, heb ik in de afgelopen periode vooral teruggekeken naar 2020, en dan met name naar het fiscale jaar. Ik heb namelijk al mijn transacties van 2020 geanalyseerd. Ja, je leest het goed, alle transacties. In deze blog vertel ik je waarom en hoe ik mijn financiën heb bijgehouden en hoe jij hetzelfde kunt doen.

Waarom? 🤷🏻‍♂️

Meten is weten 📏

Je zult je vast afvragen waarom ik elke transactie heb bijgehouden. De reden is erg simpel; meten is weten. Alles wat gemeten wordt is inzichtelijk, meten en weten geeft ons de mogelijkheid om keuzes te maken op basis van deze inzichten. In dit geval gaat het om kennis over onze portemonnee. In het geval dat je niet weet wat je uitgeeft en ontvangt, kun je nooit weten of je er financieel goed voor staat. Het bijhouden van financiën stelt je dus in staat om de juiste keuzes te maken. De Engelse vertaling van dit gezegde bevestigt dit. De Engelse variant van ‘meten is weten’ is ‘what gets measured gets improved’, een variant die in mijn opinie meer tot de verbeelding spreekt. Het zit namelijk zo; als wij, als gevolg van het meten, weten dat iets niet goed gaat, zullen we dat zelden op zijn beloop laten, zeker niet als het gaat om ons hard verdiende geld.

Hoe? 🤔

De maandelijkse afsluiting 📫

In de laatste weken van 2020 heb ik herhaaldelijk uren achter de laptop gezeten om elke bankafschrift te categoriseren. Dit was een extreem langdurig en eentonig proces dat ik niemand aanraad. Daarom ben ik van plan in 2021 elke maand af te sluiten met een financiële check. Dit zal hoogstens uitkomen op een uur per maand, waarin ik al mijn inkomsten en uitgaven invoer en de benodigde data gebruik om keuzes te maken voor de volgende maand. Tot nu toe ben ik op koers om 12% op mijn vaste lasten te besparen door hier slimmer mee om te gaan. Daarnaast spaar ik meer per maand dan voorheen en ik houd meer geld over voor het toewerken naar financiële onafhankelijkheid. De maandelijkse afsluiting helpt hierbij enorm en is voor jou (en mij) een laagdrempelige manier om financiën bij te houden en bewustere keuzes te maken op basis van jouw bevindingen.

Invoeren 🔢

Het bijhouden van financiën kan op vele manieren. Ik heb ervoor gekozen om dit te doen via Google Sheets. Hierin maak ik onderscheid tussen de volgende categorieën:

  • Inkomen
  • Sparen/beleggen
  • Vaste lasten
  • Uitgaven
Fictief voorbeeld

Voor iedereen zal de inhoud van de categorieën verschillen, daarom vul ik zelf in wat er onder elke categorie valt. Inkomen kan namelijk bestaan uit lonen, side-hustles en nog veel meer. Hetzelfde geldt voor uitgaven die in alle soorten en maten voor komen.

Het invoeren doe ik met behulp van de ING app die mij precies laat zien wanneer ik iets uitgegeven of ontvangen heb. Mocht je nou geen toegang hebben tot internetbankieren, gebruik dan de notities app op je telefoon om te zorgen dat je op de hoogte bent van jouw transacties.

Tip: Wil je gebruik maken van dezelfde sheet? Download dan mijn template!

Wat ik heb geleerd 💭

Zoals ik eerder aangaf: “meten is weten”. Dit heb ik zelf ervaren door het bekijken van de analyses en grafieken van mijn financieel gedrag in 2020. De belangrijkste les die ik daaruit heb gehaald is het besparen op mijn vaste lasten. In 2021 bespaar ik 12% op mijn vaste lasten ten opzichte van vorig jaar. Dit is niet omdat ik mijn abonnementen en andere vaste kosten de deur uit doe, maar simpelweg omdat ik kritisch heb gekeken waar ik nou eigenlijk voor betaal. Een mooi voorbeeld is mijn zorgverzekering. Ik heb die in december 2019 afgesloten met het idee mijn bril en lenzen te vergoeden, maar achteraf bleek dat dat niet mogelijk was bij mijn toenmalige opticien, ik betaalde dus… voor niks. Ik ben een aantal van dit soort voorbeelden tegengekomen en voorzie daarom een gezonder 2021 in financieel opzicht.

Hoe jij jouw financiën kunt bijhouden 🙋🏻‍♂️

Begrijpen hoe jij er financieel voorstaat begint bij meten. Daarom heb ik een gratis template gebouwd. Deze kun je gebruiken om per maand jouw geld onder te verdelen in de aangegeven categorieën. Zoals ik eerder aangaf is dit per persoon verschillend, dus wees vrij in het aanpassen van de template naar jouw wensen. Mocht je nou, net als ik, een nerd zijn op het gebied van financiën kun je deze template ook met terugwerkende kracht invullen om jouw 2020 inzichtelijk te maken. Ik hoop dat de tips en template in deze blog jouw kunnen helpen om 2021 een gezond fiscaal jaar te maken.

✊🏼 Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Vond je dit nou een leuke of leerzame blog? Deel het dan met je vrienden, familie of kennissen. Meer zielen meer kennis!

Laat hier weten wat je van de blog vindt en laat mij weten welk onderwerp je graag nog voorbij ziet komen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Aanbevolen

📩 Abonneer je op mijn blog!

Meld je aan en ontvang e-mailberichten over nieuwe posts en exclusieve content.

📚 BOEK

Het boek dat ik nu lees

In The Unfair Advantage leggen Ash Ali en Hasan Kubba uit waarom iedereen een oneerlijk voordeel heeft die hij/zij kan gebruiken om het begeerde succes te behalen.

💡 UITGELICHT
📲 APP VAN DE MAAND

Skillshare is YouTube voor ambitieuzen. Leer elke denkbare vaardigheid op je eigen tempo met gecertificeerde leraars. Een ideale app om je skillset uit te breiden.

📩 Abonneer je op mijn blog!

Meld je aan en ontvang e-mailberichten over nieuwe posts en exclusieve content.