Deze blog behandelt de tools en technieken die ons helpen om productiever, gezonder en bewuster te leven

De 90% regel 😃

Stel je eens voor dat je op een dag wakker wordt en dat je vanaf dat moment alleen maar waardevolle en leuke dingen hoeft te doen. Je hebt geen verplichtingen waar je tegenop ziet, geen taken die gedaan moeten worden en geen taken die je tegen jouw wil in doet. Met de 90% regel kun jij dit gevoel ervaren.

Wat is de 90% regel?

De 90% regel stelt dat je voor elke taak (of bezit) na moet gaan of het een waarde heeft van minimaal 90%. Dat wil zeggen dat je alle zaken om je heen een score toekent van 0-100, alle zaken met een score van 90 of daarboven zijn de zaken waar jij je het best mee bezig kunt houden. Deze waarde is natuurlijk subjectief en kun je zelf vaststellen door te kijken naar, bijvoorbeeld, de mate van geluk die je ervaart als je ermee bezig bent. Als het niet minstens 90% scoort is het aangeraden om het te laten voor wat het is. Zo voorkom je dat je jezelf stukbijt op zaken die in essentie niet van belang zijn. Deze regel helpt jou om bewust met de tijd om te gaan. Het ultieme doel is om alles in jouw leven te evalueren aan de hand van deze regel. Na verloop van tijd zul je zien dat alles om je heen een score van 90% vertegenwoordigt. De regel is toe te passen op allerlei facetten. Zo kun je jezelf de volgende vragen stellen met betrekking tot de 90% regel:

  • Is dit iets wat ik zou moeten doen?
  • Is dit iets wat ik moet bezitten?
  • Is dit iets wat ik moet kopen?

Met vragen als deze alloceer je jouw middelen (zoals tijd, geld en ruimte) op een bewuste manier. Aangezien onze middelen schaars zijn is het van belang hier zorgvuldig mee om te gaan.
Bij elke denkbare situatie kun je (een variant van) drie keuzes maken; ja, nee of geen keuze. Elke mogelijkheid sluit de resterende twee uit. Het is dus zo dat al onze beslissingen ervoor zorgen dat we het ander niet meer kunnen doen. Het feit dat onze keuzes wederzijds exclusief zijn maakt dat we zorgvuldig moeten zijn in het maken van keuzes. Met de 90% regel kun jij ervoor zorgen dat je bewuster bent over de keuzes die je maakt en daadwerkelijk bezig bent met de zaken die jou gelukkig maken.

Toepassingen van de 90% regel

Opruimen

De 90% regel is toe te passen op allerlei manieren. Het moment waarop ik het vaak gebruik is tijdens het wegruimen van onnodige spullen. Als minimalist bezit ik het liefst alleen het hoognodige, daarom geef ik regelmatig spullen weg die ik niet nodig heb. Hierbij vraag ik mezelf af of het voor mij 90% waarde vertegenwoordigt. Deze simpele vraag zet me aan het denken en op basis van mijn antwoord maak ik de beslissing om het weg te doen of te behouden. Zo zorg ik ervoor dat mijn bezit alleen maar bestaat uit mijn favoriete en bruikbare spullen.

Time management

Een andere manier waarop de 90% regel toepasbaar is, is met het managen van de tijd. Om onze tijd optimaal te benutten moeten we onszelf afvragen of we bezig zijn met taken die ons minimaal 90% geluk toebrengen. Als de taak er niet een is die absoluut verplicht, of heel waardevol, is kunnen we daar het best ‘nee’ tegen zeggen. Ten eerste maakt dit ons gelukkiger, omdat we alleen werken aan taken die ons blij maken. Maar daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van ons werk. Kwaliteit werkt namelijk zo: hoe leuker we de taak vinden en hoe meer tijd we hiervoor hebben, des te hoger de kwaliteit van de uitkomst.

Consumptie

Tot slot kunnen we de 90% regel toepassen bij keuzes over onze consumptie. Vaak maakt men impulsieve beslissingen waarmee zij zichzelf toekomstige keuzemogelijkheden afnemen. Een voorbeeld hiervan is financieel onafhankelijk worden. Investeren is noodzakelijk om financiële onafhankelijkheid te bereiken en heeft dus een waarde van 90%. Echter, als er impulsief wordt gekozen om elke dag uiteten te gaan (<90%), kan dit geld niet meer gebruikt worden voor investeringen. Met dit soort impulsieve keuzes sluiten we dus (deels) de deur naar financiële onafhankelijkheid. Toepassing van de 90% regel vlak voor de consumptie had dit kunnen voorkomen, waardoor het grotere doel, financiële onafhankelijkheid, dichterbij komt.

✊🏼 Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Vond je dit nou een leuke of leerzame blog? Deel het dan met je vrienden, familie of kennissen. Meer zielen meer kennis!

Laat hier weten wat je van de blog vindt en laat mij weten welk onderwerp je graag nog voorbij ziet komen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Aanbevolen

📩 Abonneer je op mijn blog!

Meld je aan en ontvang e-mailberichten over nieuwe posts en exclusieve content.

📚 BOEK

Het boek dat ik nu lees

In The Unfair Advantage leggen Ash Ali en Hasan Kubba uit waarom iedereen een oneerlijk voordeel heeft die hij/zij kan gebruiken om het begeerde succes te behalen.

💡 UITGELICHT
📲 APP VAN DE MAAND

Skillshare is YouTube voor ambitieuzen. Leer elke denkbare vaardigheid op je eigen tempo met gecertificeerde leraars. Een ideale app om je skillset uit te breiden.

📩 Abonneer je op mijn blog!

Meld je aan en ontvang e-mailberichten over nieuwe posts en exclusieve content.