Deze blog behandelt de tools en technieken die ons helpen om productiever, gezonder en bewuster te leven

Comparison: The thief of joy

Pure vreugde door een goed resultaat of unieke gebeurtenis, we kennen het allemaal. Dat moment wanneer we uitermate trots op onszelf zijn dat we het wel van de daken kunnen schreeuwen. Herkenbaar? Dan is het misschien ook herkenbaar dat dit moment vaak heel snel plaats maakt voor een reality check in de vorm van een vergelijking. Hoe goed jouw prestatie of gebeurtenis ook is, er is altijd iemand die het net wat beter doet dan jij… Waarom kun jij dan nog blij zijn met jouw prestatie is wat je jezelf dan vaak onbewust afvraagt. Het vergelijken en kijken naar anderen ontneemt ons geluksgevoel, of vertaald naar het Engels:

“Comparison is the thief of joy”

– Theodore Roosevelt –

Waarom ontneemt vergelijken ons geluk?

Om erachter te komen hoe dit kan, moeten we kijken naar wat er gebeurt als we onszelf vergelijken met een ander. Tegenwoordig kun je van de meeste mensen allerlei informatie vinden op het internet of op social media. Meestal is dit informatie die zij zelf publiceren, dit kan in de vorm van een foto, video, tekst etc. Ongeacht van de vorm hebben de meeste publicaties iets gemeen: de informatie wordt door de desbetreffende persoon zelf gepubliceerd, het is daarom logisch dat alleen de beste kant van mensen online komt. We hebben dus in de meeste gevallen alleen goed nieuws over diegene tot onze beschikking. Over onszelf weten we alles, we zijn er immers altijd bij. Als we onszelf dus met een ander persoon vergelijken is dit vaak een oneerlijke vergelijking, want we vergelijken het allerbeste van zijn/haar kant met de volledige informatie (dus ook de minder leuke dingen) van onze kant. Deze vergelijking zal dus altijd leiden tot een besef dat de persoon in kwestie beter is dan jij, terwijl er niet is gekeken naar wat de persoon in kwestie heeft moeten doorstaan of wat diegene ervoor heeft op moeten geven. De vergelijking is dus erg oneerlijk en dit kan leiden tot een (tijdelijk) ongelukkig gevoel bij degene die zich bezig houdt met het vergelijken.

Wat zijn de oplossingen?

Er zijn meerdere oplossingen die ons kunnen helpen om te stoppen met vergelijken of om het positieve te halen uit het vergelijken.

Social media verwijderen of verminderen

Social media is een van de belangrijkste redenen voor waarom we onszelf steeds vaker met een ander vergelijken. Door de toegankelijkheid van social media worden de fantastische prestaties en onrealistische beautystandards in je gezicht geduwd. Alhoewel social media tal van voordelen heeft is het iets waar we zeker waakzaam voor moeten zijn. Op jonge leeftijd had ik zelf heel erg last van een minderwaardigheidscomplex, omdat ik constant aan het kijken was hoe goed anderen bezig waren. Na lang nadenken heb ik de knoop doorgehakt en heb ik op 1 maart 2019 al mijn social media apps (behalve WhatsApp en LinkedIn) verwijderd. Deze detox was in het begin erg zwaar en zorgde voor in leegte in mijn dagelijks leven. Bij verveling de telefoon oppakken en kijken naar andere mensen zat er voor mij niet meer in. Na een aantal maanden was ik helemaal van dat lege gevoel af en vond ik zeëen van tijd die ik opvulde met zaken die er voor mij veel meer toe doen. Zo had ik meer tijd voor school, sport en ondernemen. Ondanks dat mijn oplossing voor mij heeft gewerkt kan ik me voorstellen dat dat niet voor iedereen het geval zal zijn, daarom is het ook al een grote stap als je een dag in de week jouw social media uitzet of verwijdert. Probeer het eens en kijk wat het met jouw dagbesteding zal doen.

Focus op je eigen doelen

Focussen op eigen doelen is essentieel voor het behalen van succes. Door constant naar anderen te kijken belemmer je jezelf in jouw kunnen. Allereerst kost het tijd en daarnaast houd een prestatie van een ander jou onbewust bezig, waardoor je niet meer op je eigen werk kunt focussen. Stel jouw doelen dus als prioriteit, zodat je niet naar een ander kunt kijken. De afbeelding hieronder geeft mijn punt perfect weer: door op anderen te letten limiteer je jezelf in het behalen van jouw doelen, wat jouw doel ook mag zijn.

 

Gun het een ander

Mocht jij jouw social media graag behouden, dan is het veranderen van de mindset ook een mooie oplossing. Zelfs als we de successen van anderen dagelijks zien hoeft dat niet te betekenen dat we ongelukkig moeten raken. Een verandering van de mindset doet wonderen. Het gunnen van een ander is magisch, want enerzijds helpt het jou om te relativeren dat iedereen zijn eigen pad heeft (of daar nou succes bij komt kijken of niet) en anderzijds is het prettig voor degene die zijn succes of positiviteit deelt om te zien dat anderen het waarderen en supporten.

✊🏼 Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Vond je dit nou een leuke of leerzame blog? Deel het dan met je vrienden, familie of kennissen. Meer zielen meer kennis!

Laat hier weten wat je van de blog vindt en laat mij weten welk onderwerp je graag nog voorbij ziet komen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Aanbevolen

📩 Abonneer je op mijn blog!

Meld je aan en ontvang e-mailberichten over nieuwe posts en exclusieve content.

📚 BOEK

Het boek dat ik nu lees

In The Unfair Advantage leggen Ash Ali en Hasan Kubba uit waarom iedereen een oneerlijk voordeel heeft die hij/zij kan gebruiken om het begeerde succes te behalen.

💡 UITGELICHT
📲 APP VAN DE MAAND

Skillshare is YouTube voor ambitieuzen. Leer elke denkbare vaardigheid op je eigen tempo met gecertificeerde leraars. Een ideale app om je skillset uit te breiden.

📩 Abonneer je op mijn blog!

Meld je aan en ontvang e-mailberichten over nieuwe posts en exclusieve content.